Одржан пети међународни фестивал средњовекове музике ,,Медимус“

Првог викенда октобра, одржан је пети међународни фестивал средњовекоевн музике ,,Мдимус“ у Призрену. Фестивал који се традиционално одржава у атријуму Цркве Светог Спаса, овде године је одржан у порти манастира Светих архангела услед епидемиолошке ситуације.

Фестивал је почео 3. октобра уз невероватне гласове браће Теофиловић који су дочарали прохујале векове у порти манастира подигнутог 1352. године. Другог дана фестивала, 4. октобра наступио је ансамбл Медимус и хор и оркестар Богословије у Призрену ,,Свети Кирило и Методије“. Ансамбл Медимус, настао баш на овом месту, невероватном стваралачком енергијом самих чланова, и ове године је одушевио публику. Посебан печат оставио је хор и оркестар Богословије ,,Свети Кирило и Методије“  у виду локалног призренског музичког стварања и наслеђа које негују  наступајући широм Србије. Оба дана фестивала програм је водила драмска уметница Марија Бергам која је, поред вођења програма, говорила одабране текстове.

Ове године поред музике, вокалне уметности и глуме, имали смо прилике да присуствујемо и изложби слика ,,Јесен у Призрену“  насталих на Ликовној колонији која се одржава сваке године у организацији  Дома културе „Грачаница“, такође у манастиру Светих архангела код Призрена.

Фестивал организују Друштво пријатеља манастира Светих Архангела, Дом културе „Грачаница“, Фондација Свети архангели, а покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије. Организацији су допринели и многи Призренци и они који се из љубави и потребе стално враћају у Призрен у учествују у културној и духовној обнови Душановог града.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *